In de pers 

AD-Groene Hart, 14-02-2008
De moord op Floris V: een multimediamusical met humor

NYNCKE ERNST
NIEUWERBRUG

Een multimediavoorstelling met humo van het theaterduo De heren Van de Burgt. In Nieuwerbrug dit weekeind de eerste try-outs. "We doen iets audiovisueels, spelen, dansen en zingen," leggen Michiel en Pepijn uit.

De bisschop van Utrecht en Floris V.

Wat hebben twee broers uit een maffiafamilie en Floris V met elkaar te maken? In de nieuwe voorstelling van theaterduo De heren Van de Burgt wordt dit duidelijk. De try-outs zijn komende vrijdag en zaterdag te zien in het Wierickehuis in Nieuwerbrug.

De vader van de broers Michiel en Pepijn van de Burgt is geliquideerd. Die gebeurtenis heeft overeenkomsten met de moord op Floris V in 1296. De broers vertellen in negentig minuten het middeleeuwse verhaal van Floris V. Uiteindelijk komen ze erachter dat de geschiedenis zich heeft herhaald.
De broers willen met de voorstelling geschiedenis interessant maken voor jongeren. Pepijn: ,,Het stuk moet jongeren aanspreken, want dat is de doelgroep. Daarom hebben we de maffia erbij betrokken.’’
De voorstelling is volgens de heren een multimediamusical met humor. ,,We doen iets audiovisueels, spelen, dansen en zingen,’’ legt Pepijn uit. 
Op een projectiescherm worden filmpjes die de voorstelling ondersteunen gebeamd. ,,En dat is niet zomaar een scherm. Het zijn lamellen die open en dicht kunnen,’’ zegt Pepijn. ,,We filmen bijvoorbeeld een klein sinterklaaspoppetje dat de bisschop van Utrecht voor moet stellen. Die is dan even in beeld en daarna gaan de lamellen open en zien we Michiel als de bisschop achter de lamellen staan,’’ legt hij uit. Ook hebben ze in een filmpje gebruik gemaakt van playmobilpoppetjes om de veldslagen van Floris uit te beelden. Om het idee te krijgen echt in de middeleeuwen beland te zijn, zijn de fragmenten ingesproken door een Italiaan.
Tijdens de voorstelling wordt er contact met het publiek gezocht. ,,Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Floris had meerdere buitenechtelijke minnaressen. Die zitten niet in het stuk en daarom pik ik een minnares uit de zaal en zing ik een liefdesliedje voor haar,’’ zegt Pepijn.
De liedjes in de voorstelling zijn van het genre akoestische rock. ,,Af en toe zitten daar wel wat middeleeuwse deuntjes en maffiatunes doorheen,’’ zegt Pepijn.
De heren hebben veel tijd in de voorbereiding gestoken en hebben bijna alles zelf gemaakt. Van het grote Risk-bord met een kasteel erop, die Floris voor zijn veldslagen gebruikt tot de kostuums en andere decorstukken.
Voor de techniek zorgt Dirk van de Burgt, de neef van de broers . ,,Hij speelt in de voorstelling ook onze neef, maar dan in de maffiafamilie,’’ zegt Michiel. ,,Want zowel bij Floris V als in de maffia is de familieband belangrijk.’’ Het opkomen voor familie is de rode draad in het stuk.
Na de try-outs willen de heren met hun stuk verschillende scholen afgaan. We bieden dan na de voorstelling een workshop aan. In deze workshop zullen we discussiλren over het thema van het stuk en geven we theaterlessen.
De broers hopen naast de scholen ook in kastelen te mogen spelen. Pepijn: ,,In de Ridderzaal van het Muiderslot, voor Balkenende. Dat zou wat zijn.’’
Reserveren voor de voorstelling in het Wierickehuis: info @ deherenvandeburgt.nl of (0348)741649

- Thuis

- In de pers

- De Moord op Floris V